Ghid de supraviețuire în perioada Crăciunului

November 28, 2023 by Clinica Clear Mind0
atasament-7.png

Sezonul Crăciunului, deși aduce bucurie și festivități, poate fi și o perioadă stresantă și plină de așteptări. De la pregătirea cadourilor la interacțiunile sociale extinse, Crăciunul poate aduce provocări semnificative pentru starea noastră de bine. În acest ghid, vom explora strategii psihologice practice pentru a supraviețui cu brio această perioadă aglomerată și a ne menține sănătatea mentală.

  1. Stabilirea Limitelor Clare:

Reflectează asupra limitelor tale personale și stabilește cu fermitate ce anume ești dispus să tolerezi și ce nu. A fi consecvent în respectarea limitelor tale creează un cadru de siguranță personală și te va ajuta să menții un echilibru sănătos.

Presiunea de a participa la evenimente sociale de sărbători, care pot fi provocatoare de anxietate, este foarte ridicată. Tocmai de aceea, este important sa înveti să spui “nu” atunci când simți că îți depășești capacitățile și să nu uiți că sănătatea ta este întotdeauna pe primul loc.

  1. Focalizarea pe ceea ce poți controla și setarea unor așteptări realiste:

Crăciunul nu este și nici nu trebuie să fie perfect. Majoritatea oamenilor au multe așteptări de Crăciun. Ne așteptăm ca sărbătorile să fie ca în filme sau reclamele de la televizor în care toată familia stă zâmbitoare la masa încărcată cu mâncare, însă acea perfecțiune nu există în realitate.

Este bine ca atunci când ne imaginăm cum se vor petrece lucrurile de sărbători să avem așteptări realiste și să ne amintim că imperfecțiunile fac parte din experiența umană. Totodată, este bine să te concentrezi cu precădere pe aspectele pe care le poți controla, precum modul în care reacționezi la situațiile tensionate și cum gestionezi emoțiile negative, acceptând că nu poți schimba comportamentul altor persoane.

În anumite situații, poate fi util să alegi să nu răspunzi la provocări și să eviți confruntările inutile, iar păstrarea unei atitudini calme și neutre poate reduce nivelul de conflict.

  1. Crearea unui Spațiu Sigur:

Dacă este posibil, găsește un spațiu liniștit în care să te simți în siguranță și să te retragi atunci când simți că nivelul de stres crește pentru a-ți recupera echilibrul emoțional. Dacă nu poți avea fizic un astfel de loc, poți încerca să îți imaginezi un loc relaxant care să îți aducă emoții pozitive și să te ajute să te liniștești atunci când ai nevoie.

  1. Acordă-ți timp pentru îngrijire

Acordă atenție nevoilor tale fizice și emoționale. Încearcă să dormi suficient, alimentează-te sănătos și îngrijește-ți bunăstarea generală, acordându-ți suficient timp pentru odihnă și relaxare.

Identifică activități care îți aduc bucurie și programează-ți să le realizezi în timpul sărbătorilor. Fie că este vorba de citit o carte, ascultat muzică, plimbări în natură sau hobby-uri creative, acordă-ți timp pentru activități care îți aduc bucurie și relaxare.

  1. Căutarea de Sprijin Extern:

Nu ezita să ceri sprijin apropiaților în care ai încredere sau unui psiholog atunci când simți nevoia pentru a-ți oferi sprijin și susținere emoțională.

  1. Prioritizare

Crăciunul pare că implică un termen limită și acest lucru îl face una din cele mai stresante perioade a anului pentru multe persoane. Realizarea unei liste cu activitățile și responsabilitățile tale, alături de prioritizarea sarcinilor îți poate oferi o viziune clară și poți alege să renunți la unele sarcini care nu sunt esențiale pentru a reduce presiunea. Îți poți pune trei întrebări: Câte dintre aceste sarcini trebuie făcute astăzi? Câte pot fi amânate până mâine? La câte pot renunța cu totul? Să te concentrezi pe ceea ce trebuie neapărat să faci astăzi este un prim pas în gestionarea stresului.

 

Dificultăți comune în perioada Crăciunului
  1. Doliu

Gestionarea emoțiilor pierderii unei persoane dragi este foarte dificilă, iar de sărbători, aniversări sau alte perioade speciale poate fi și mai greu. Absența unuia sau mai multor membrii ai familiei de la obiceiul de reunire a familiei este dureroasă și poate aduce emoții amestecate și un nivel ridicat de tensiune dacă celelalte persoane nu ne înțeleg, fiecare confruntându-se în mod diferit cu durerea. Este important să îți amintești de persoana dragă și te poate ajuta să împărtășești amintiri, să-I aprinzi o lumânare sau să vizitezi un loc în care te simți aproape de această persoană.

  1. Singurătate

Persoanele singure sau cele care se simt izolate social pot resimți singurătatea în timpul sărbătorilor, când se intensifică sentimentul de a fi în afara evenimentelor sociale și a conexiunilor familiale.

  1. Relații dificile în familie și roluri:

Stresul sărbătorilor poate amplifica tensiunile în familie, fie că este vorba de așteptări neîndeplinite, conflicte vechi sau lipsa armoniei în timpul evenimentelor festive. Cu toții avem un rol în familia noastră și, deși probabil am crescut și ne-am dezvoltat, este posibil ca restul membrilor să se poarte cu noi ca și când am fi stagnat și să încerce să ne țină la acel nivel. S-ar putea ca acest lucru să apară sub formă de critică sau subminare, însă e important să îți amintești cât de mult ai lucrat la dezvoltarea ta, să le impui limite și să le lași timp pentru a se adapta.

  1. Stresul financiar:

Presiunea de a satisface așteptările sociale, cum ar fi cadourile, decorațiunile și mesele festive, poate genera stres financiar. Aceasta poate afecta atât cei care se străduiesc să facă față cheltuielilor, cât și pe cei care se simt presați să ofere cadouri costisitoare.

  1. Presiunea socială:

Așteptările sociale legate de organizarea și participarea la evenimente sociale pot adăuga o presiune suplimentară, conducând la stres și anxietate. Presiunea de a coordona și a participa la multiple evenimente, combinată cu pregătirea sărbătorilor, poate duce la oboseală și suprasolicitare fizică și mentală, conducând mai departe la înrăutățirea simptomelor bolilor preexistente.

O tendință comună în perioada sărbătorilor este compararea propriilor realizări și viață cu ceea ce se prezintă pe rețelele de socializare sau cu idealurile culturale, ceea ce poate genera sentimente de inadecvare și frustrare.

De asemenea, abundența de mâncare specifică sărbătorilor și presiunea de a participa la festinuri pot contribui la obiceiuri alimentare nesănătoase, care, la rândul lor, pot genera sentimente de vinovăție și nemulțumire față de corp.

Clinica Clear Mind

Clinica ta integrată de psihologia sănătății ce oferă servicii pentru toți membrii familiei tale.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Contactează-ne


Telefon

0771094953


Locație

Strada Vornicul Boldur nr. 4, Ploiești


E-mail

hello@clinicaclearmind.ro



Abonează-te


Înscrie-te la newsletter-ul Clinicii Clear Mind


Newsletter


Social Media


Facebook

https://www.facebook.com/clinicaclearmind


Instagram

https://www.instagram.com/clinicaclearmind/



Contactează-ne


Telefon

0771094953


Adresă

Strada Vornicul Boldur nr. 4, Ploiești


E-mail

hello@clinicaclearmind.ro



Abonează-te


Înscrie-te la newsletter-ul Clinicii Clear Mind.


Newsletter


Social Media


Facebook

https://www.facebook.com/clinicaclearmind


Instagram

https://www.instagram.com/clinicaclearmind/




Copyright Clinica Clear Mind 2024. Toate drepturile rezervate.



Copyright Clinica Clear Mind 2024. Toate drepturile rezervate.





Proiect cofinanțat din Fondul European Social prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Proiect “O șansă pentru economia socială”, Contract nr. POCU/449/ 4/16/127540.

Titlu plan afaceri: Clinica Clear Mind SRL, Contract de subvenție nr. 100/12.03.2021.

“Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”: https://www.fonduri-ue.ro/.



Copyright Clinica Clear Mind 2024. Toate drepturile rezervate.