Dependențe în era digitală

September 23, 2023 by Clinica Clear Mind0
Blue-Illustration-Screen-Addiction-Social-Issues-Instagram-Post.png

Digitalizarea a adus multe schimbări ale stilului de viață și numeroase îmbunătățiri ale funcționării noastre, însă au apărut și tipuri noi de dependențe legate de tehnologie care pot fi asociate cu diverse afecțiuni mentale și fizice precum depresia, epuizarea, obezitatea, sindromul metabolic, abuzul de substanțe sau defalcare rețelelor funcționale ale creierului (în special cortexul prefrontal).

Dependența de dizpozitive mobile

Această dependență se referă la nevoia de utilizare excesivă a dispozitivelor mobile, afectând negativ viața de zi cu zi. Ea poate fi rezultatul problemelor subiacente de sănătate comportamentală și de personalitate. Cei care suferă de această dependență ar putea avea probleme de bază precum depresia, anxietatea și o personalitate cu provocări sociale, determinându-i să-și folosească în mod constant telefonul pentru a le aduce confort.

Utilizarea cronică excesivă a telefonului mobil s-a dovedit că poate aduce modificări ale circuitelor de recompensă din creier, cel mai afectat neurotransmițător fiind GABA. GABA este un neurotransmițător inhibitor care produce un efect calmant sau euforic și poate controla frica și anxietatea, jucând un rol semnificativ în dependență prin recompensarea consumului de substanțe și întărirea comportamentelor de dependență.

Dependența de rețelele sociale

Dependența de social media este nevoia compulsivă de a petrece timp pe rețelele sociale. Astfel, dacă petreci mult prea mult timp pe Facebook, Twitter, Instagram, Tik Tok, Snapchat sau altă rețea până la punctul în care documentezi fiecare aspect al vieții tale pe oricare platformă, ai putea fi dependent de rețelele sociale.

Platformele de rețele sociale determină aceleași circuite neuronale precum jocurile de noroc și de drogurile recreative pentru a le folosi cât mai mult posibil. Atunci când o persoană primește o notificare, cum ar fi un like, o distribuire sau o mențiune, creierul primește dopamină, iar centrul de recompensă este activat, determinând sentimentul de plăcere. Rețelele sociale oferă recompense imediate nesfârșite sub formă de atenție din partea celorlalți pentru un efort redus. Creierul se reconectează prin această întărire pozitivă, făcându-i pe oameni să dorească orice interacțiuni pe aceste platforme.

Dependența de jocuri virtuale

Jocurile video sunt concepute pentru a crea dependență folosind psihologie comportamentală construind experiențe captivante care oferă o cantitate mare de dopamină, iar supraexpunerea la acest nivel de stimulare poate provoca modificări structurale ale creierului. În lumea jocurilor video satisfacțiile sunt instantanee, permițând evadarea și construind un mediu în care te simți în siguranță și în control. Printre efectele negative se regăsesc o sănătatea mintală precară, iritabilitate crescută, deprimare, dificultate în a face diferența între diferența între lumea virtuală și realitate, afișare a agresivității fizice și chiar refuz de a participa la activitățile academice și profesionale. În cazuri grave este posibil să dezvolte agorafobie.

Dependența de jocuri de noroc online

Dependența de jocuri de noroc online se referă la nevoia compulsivă de a continua jocurile de noroc online, în ciuda consecințelor. Această problemă emoțională poate exacerba sau declanșa tulburări de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, depresia și tulburările de personalitate. Problemele financiare, agravarea problemelor de sănătate existente, sentimentul intens de vinovăție și gândurile suicidare sunt câteva dintre numeroasele efecte grave pe termen lung ale dependenței de jocuri de noroc online. Deși este o problemă serioasă, dependența de jocuri de noroc online este tratabilă, cu ajutorul unui profesionist.

Clinica Clear Mind

Clinica ta integrată de psihologia sănătății ce oferă servicii pentru toți membrii familiei tale.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Contactează-ne


Telefon

0771094953


Locație

Strada Vornicul Boldur nr. 4, Ploiești


E-mail

hello@clinicaclearmind.ro



Abonează-te


Înscrie-te la newsletter-ul Clinicii Clear Mind


Newsletter


Social Media


Facebook

https://www.facebook.com/clinicaclearmind


Instagram

https://www.instagram.com/clinicaclearmind/



Contactează-ne


Telefon

0771094953


Adresă

Strada Vornicul Boldur nr. 4, Ploiești


E-mail

hello@clinicaclearmind.ro



Abonează-te


Înscrie-te la newsletter-ul Clinicii Clear Mind.


Newsletter


Social Media


Facebook

https://www.facebook.com/clinicaclearmind


Instagram

https://www.instagram.com/clinicaclearmind/




Copyright Clinica Clear Mind 2024. Toate drepturile rezervate.



Copyright Clinica Clear Mind 2024. Toate drepturile rezervate.





Proiect cofinanțat din Fondul European Social prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Proiect “O șansă pentru economia socială”, Contract nr. POCU/449/ 4/16/127540.

Titlu plan afaceri: Clinica Clear Mind SRL, Contract de subvenție nr. 100/12.03.2021.

“Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”: https://www.fonduri-ue.ro/.



Copyright Clinica Clear Mind 2024. Toate drepturile rezervate.