Doliul în perioada Crăciunului

December 16, 2021 by Clinica Clear Mind0
Yellow-White-Yellow-Theme-Suicide-Awareness-Statistics-facts-Social-Post-21.png

Sezonul sărbătorilor este de obicei un prilej de bucurie prin sărbătorirea împreună cu cei dragi, însă nu și pentru oamenii care se confruntă cu un scaun gol la masa de Crăciun. Crăciunul după pierderea unei persoane dragi poate fi o perioadă cu adevărat dureroasă și dificilă. Dacă ești în această situație, probabil îți dorești să sari perioada festivă din acest an sau să faci o magie pentru ca aceasta să treacă în câteva clipe, însă acest lucru nu se poate întâmpla. Cu toate că este o perioada dificilă, Crăciunul poate deveni o perioadă de reflecție și creștere. Am pregătit 5 îndrumări pentru a face față sezonului festiv când cei dragi nu ne mai sunt alături:

  1. Acordă-ți permisiunea de a simți și a arăta emoții.

Durerea vine cu un amalgam de emoții, iar Crăciunul se înscrie în topul celor mai emoționante momente. Este în regulă să te întristezi, să plângi sau să împărtășești durerea ta altor persoane. Încearcă să nu îți blochezi sentimentele și să le dai permisiunea și celorlalți să le exprime. Este greu să trăiești fără acea persoană specială în viața ta.

  1. Acordă-ți permisiunea de a nu realiza lucrurile pe care îți este complicat să le întreprinzi și ia în calcul provocările din această perioadă.

Acordă-ți spațiu și timp de liniște pentru a reflecta la momentele în care îți este cel mai dor de persoana dragă.  Dacă simți că în acest an nu îți dorești să așezi bradul sau să mergi la diverse întâlniri festive, le poți lăsa pentru momentul în care simți că poți face acest lucru.

  1. Amintește-ți de persoana dragă.

Aprinde-i o lumânare în ziua de Crăciun, afișază în decorațiunile de sărbători o fotografie cu aceasta, plasează un ornament în brad sau în casă  care să îți amintească de ea, ascultă muzica preferată sau vizitează un loc în care te simți aproape de persoana dragă.

  1. Împărtășește amintiri.

Invită-i pe cei apropiați să împărtășiți amintirile preferate cu persoana dragă. Reamintirea momentelor frumoase te va ajuta să simți această persoană aproape de tine.

  1. Acordă-ți momente de recunoștință.

Încearcă să îți faci timp pentru a găsi bucurie în lucrurile mici. Scrie o listă sau gândește-te la lucrurile pentru care ești recunoscător din viața ta. De asemenea, poți dărui unei persoane în nevoie cele necesare pentru a-i însenina Crăciunul.

Din păcate, doliul este o parte inevitabilă a vieții. Cu toții vom pierde pe cineva drag la care ținem foarte mult la un moment dat în viața noastră, iar pierderea acestei persoane ne poate lovi adesea mai tare decât ne așteptăm.

Dacă ne simțim cu adevărat doborâți sau ne luptăm deja cu această durere pentru o perioadă lungă de timp, putem cere ajutor. Psihologii Clinicii Clear Mind sunt alături de tine pentru a te ajuta să îți trăiești suferința într-un spațiu sigur și să o exprimi într-un mod sănătos, să înțelegi și să faci față emoțiilor pe care le experimentezi și, în cele din urmă, să depășești această perioadă dificilă.

Autor: Alexandra Militaru – Psiholog Clinician

Clinica Clear Mind

Clinica ta integrată de psihologia sănătății ce oferă servicii pentru toți membrii familiei tale.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Contactează-ne


Telefon

0771094953


Locație

Strada Colinei nr.89, Ploiești


E-mail

hello@clinicaclearmind.roAbonează-te


Înscrie-te la newsletter-ul Clinicii Clear Mind


Newsletter


Social Media


Facebook

https://www.facebook.com/clinicaclearmind


Instagram

https://www.instagram.com/clinicaclearmind/Contactează-ne


Telefon

0771094953


Adresă

Strada Colinei 89, Ploiești


E-mail

hello@clinicaclearmind.roAbonează-te


Înscrie-te la newsletter-ul Clinicii Clear Mind.


Newsletter


Social Media


Facebook

https://www.facebook.com/clinicaclearmind


Instagram

https://www.instagram.com/clinicaclearmind/
Copyright Clinica Clear Mind 2023. Toate drepturile rezervate.Copyright Clinica Clear Mind 2023. Toate drepturile rezervate.

Proiect cofinanțat din Fondul European Social prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Proiect “O șansă pentru economia socială”, Contract nr. POCU/449/ 4/16/127540.

Titlu plan afaceri: Clinica Clear Mind SRL, Contract de subvenție nr. 100/12.03.2021.

“Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”: https://www.fonduri-ue.ro/.Copyright Clinica Clear Mind 2023. Toate drepturile rezervate.